top of page
Anne Räisänen

Älä matkusta tänne!

Haluaisitko kotikulmillesi tuhansittain turisteja meluamaan ja nostamaan hintoja, mahdollisesti jopa pilaamaan ainutlaatuista luontoa? Niin, kukapa haluaisi, mutta näin tapahtuu eri kohteissa ympäri maailmaa haluavatpa paikalliset asukkaat sitä tai eivät. Itsekin olen matkoillani osa ongelmaa.


Pohdin asiaa matkallani Espanjan etelärannikolla sijaitsevaan Conil de la Fronteraan, jossa vietin viikon kielikurssilla ja lähes rajattomia rantoja meren kohinassa vaeltaen.



Conil - Andalusian tuulinen helmi


Conil on espanjalaisten suosima lomakohde, yksi valkoisista kylistä, joka on säästynyt korkeilta hotelleilta ja liikenteen melulta. Sen luonto on ainutlaatuinen dyyneineen ja puhtaine rantoineen. Alueella voi muun muassa vaeltaa, surffata, leijalautailla, tehdä pitkiä pyöräretkiä ja sukeltaa. Ruoka hellii makunystyröitä merenelävineen ja tapaksineen, ja yöunet yleensä turvattu kaupungin rauhallisuuden vuoksi.


Kuitenkaan en haluaisi suositella paikkaa kenellekään - yksinkertaisesti sen vuoksi, jotta paikka säästyisi rakentamiselta. Suuremmat turistivirrat vaatisivat lisämajoitustilaa. Jo nyt suuret hotelliketjut ovat painostaneet paikallisia saadakseen rakentaa viereiseen El Palmariin lisää hotelleja.


El Palmarin rakentaminen tuhoaisi Conilin 360-asteisen avaran näköalan, puhumattakaan muista ympäristöhaitoista alkaen liikenteestä, pulloveden käytöstä ja roskaamisesta. Lisäksi varakkaiden turistien saapuminen nostaa aina hintoja, mikä voi tuottaa vaikeuksia paikallisille, jotka mahdollisesti sinnittelevät pienilläkin kuukausituloilla.


Conililla on kuitenkin yksi ominaisuus, joka saattaa pelastaa sen luonnon. Alueella nimittäin puhaltaa usein levante-niminen voimakas tuuli, joka nostattaa hiekkaa rannalla. Mukavuutta rakastaville turisteille tämä on ainakin näihin päiviin asti ollut liikaa.



Kuinka matkustaa ja säilyttää itsekunnioituksensa?


Peukalosääntö on, että ei elä kaksinaismoralistisesti. Kotimaassani suojellaan luontoa, joten suojelen sitä myös muiden kotimaissa. Kotona kannatan reilua taloutta, joten teen samoin matkoillani. Olen tarkka oikeuksistani, joten olen tarkka myös kohdemaan ihmisten oikeuksista.


Ota huomioon ympäristö. Kompensoi hiilijalanjälkesi lentomatkoilla. Vielä parempi on, jos matkustat junalla, linja-autoilla, pyörällä tai jopa patikoiden. Unelmoin patikkamatkasta Euroopan läpi, ja toteutan sen heti, kun tarjolla on riittävästi aikaa ja varoja. Maisema ja ihmiset avautuvat täysin eri tavalla, kun tilanteessa on läsnä kävelytahtiin. Matkoilla itsestään selvää on veden säästäminen ja turhan kulutuksen välttäminen.


Suhtaudu kunnioittavasti paikallisiin. On hyvä opetella paikallista kieltä ainakin niin, että osaa kohteliaisuusfraasit. On epäkohteliasta olettaa, että kaikki osaisivat englantia. Jos kielitaito riittää, paikallisten kanssa on tärkeää keskustella ja ottaa selvää heidän toiveistaan. Paikallisilta saa myös hyviä vinkkejä siitä, miten esim. omia jätteitään voisi lajitella (lajittelupaikkoja on vaikea löytää) tai missä alueen kätketyt helmet ovat.


Suosi paikallisia yrittäjiä. Tarkista, että ostamasi palvelut kuten ravintolapalvelut, majoitus, retket, hyvinvointipalvelut ja liikenne hyödyttävät paikallisia yrityksiä eivätkä suuria kansainvälisiä toimijoita. Kannattaa liikkua julkisilla vuokra-auton sijaan. Työ luo paikallisille hyvinvointia, joten osta paikallisesti tehtyä käsityötä tai vaikka luonnonkosmetiikkaa. Osallistu myös paikalliseen toimintaan: luonnonsuojeluun, kulttuuritapahtumiin, kielikursseille, opastetuille retkille tai vain seuraa paikallisten asukkaiden elämisen ehtoja, jotta voit osaltasi parantaa niitä siinä mitassa kuin lomasi antaa periksi.


Paikallisten ihmisten elämän huomioon ottaminen ei suinkaan pilaa lomatunnelmaasi, vaan päin vastoin tuo mielihyvää ja uusia ystäviä.


Lähetä minulle vinkkisi eettiseen matkailuun Ota yhteyttä -linkin kautta!



Teksti Anne Räisänen

Kuva Trafalgarin ranta Conil, Pixabay.

Muut kuvat, Anne Räisänen.



Comments


bottom of page