Uneton Lontoossa
- Anne Räisänen
- 26.4.2022
- 3 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 30.4.2022
Omatunto kirpaisten varasin Lontoon lennot pitkän tauon jälkeen. Onko oikeus iloihin, kun sota riehuu Euroopassa? Entä ekologisuus? Ja pitäisikö suosia kotimaista?

Hiljensin omatuntoni vakuuttamalla itselleni, että hiilijalanjälkeni on melko mitätön (totta), ja että sodat eivät lopu, vaikka osa ihmisistä elää askeesissa (totta) ja että talous on joka tapauksessa globaalia (osittain totta). Ja pitkän koronatauon jälkeen mikään ei olisi voinut edes pysäyttää minua.
Museot tehokkaasti
Lontoossa pääsee moniin upeisiin museoihin ilmaiseksi. Aikaa ja voimia säästääksemme olimme tutustuneet National Galleryn tarjontaan etukäteen ja valinneet tarkemmin nähtävät kohteet valmiiksi.
Etukäteissuunnittelulla toki riskeeraa menettävänsä joitakin vähemmän tunnettuja helmiä tai yllättäviä löytöjä kokoelmissa. Varsinkin jos tavoittelee Stendhalin syndrooman kokemista, se onnistuu vain uppoutumalla taideteoksiin huone huoneen perään sen kummemmin valikoimatta.
Musikaali-must

Toinen kliseinen mutta silti välttämätön juttu Lontoossa on tietenkin musikaali, tällä kertaa Hamilton Victoria Palace Theatressa. Näkökulma yhden USA:n perustajaisän elämäntarinaan oli huomionarvoisen raikas, tanssiosuudet häikäiseviä ja lauluissa sanomaa. Varsinkin loppulauluun kiteytyi kysymys, jota ainakin itse aina pohdin: kuka kertoo niiden tarinan, joita ei ole vielä kuultu? Seuraavalla kerralla voinkin sitten kokea jotakin off-Westendiä, ihan vaihtelun vuoksi.
Onko ilmainen opastettu kävely maksuton?
Pidän kovasti kävelemisestä ja osallistuimmekin opastetulle kävelylle. Sää suosi ja osallistujia oli kymmeniä, mutta oppaamme Margaret sai kaiken sujumaan kuin tanssi. Kierroksella Westminsterin alueella saimme esimerkiksi tietää, miten pääministerin virka syntyi ja miksi Buckinghamin palatsin viereinen katu on nimeltään Constitution Hill. Olin myös yllättynyt, kun kuulin, kuka omistaa koko Britannian joutsenet.

Oppaamme Margaret myös selvitti meille Henrik VIII:nnen elämän herkullisimmat käänteet St Jamesin palatsin edessä, joka rakennettiin kuninkaalle 1530-luvulla. Olin ihailemani Hilary Mantelin Susipalatsi-sarjan tärkeällä paikalla ja siksi täpinöissäni.
Vaikka useat opastetut kävelyt ovat nimensä mukaan ilmaisia, on kuitenkin tärkeää maksaa oppaalle lopuksi sopivaksi katsomansa summa. Oppaat tekevät työtään ammatikseen eivätkä huvikseen. Korvauksessa voi ottaa huomioon oppaan ammattitaidon ja kävelyretken keston.
Puttin’ on the Ritz

Halusin matkakaverini kanssa kokea Ritz-hotellin ylellisen iltapäiväteen. Toki tilaisuudessa on pukukoodi (urheiluvaatteita tai lenkkareita ei sallita) mutta oma 8 euron valkoinen leninkini, kirppariavokkaat 60-luvun tyyliin ja siisti jakku riittivät hyvin. Pukeutumisessa on tärkeää tuntea olonsa kotoiseksi.
Teetarjoilussa parasta olivat taivaalliset haudutetut teet, joita sai tilata mielin määrin sekä makoisat voileivät, skonssit ja jälkiruoat, ylellinen ympäristö sekä hyvä palvelu. Hyvässä seurassa ja taustalla hiljaista harppumusiikkia, niin miksi ei kerran elämässä?
Ritzin iltapäivätee on kieltämättä turismiteollisuutta. Olikin mielenkiintoista jututtaa yhtä tarjoilijoista, joka kertoi tavoittelevansa jotain itselleen sopivampaa työtä jazz-baarissa. Samanlaisina toistuvat iltapäiväteetarjoilut ovat työntekijöille raskaita, ja surukseni minulle jäi vaikutelma, ettei työstä saatu palkka ollut aivan kohdallaan.
Peribrittiläisiä iltapäiväteekokemuksia on tarjolla runsaasti eri hintaisina, joten jokaiselle löytyy varmasti itselle sopiva kokemus.
Puistoja, ravintoloita, ostoskatuja
Internetsivustoilta löytää suosituimpien ostoskatujen ja -keskusten viimeisimmät listat. Kannattaa muistaa myös kirjakaupat ja muut erikoisliikkeet. Shoppailun uuvuttama voi puolestaan sään salliessa rentoutua puistoissa, joissa osassa on vuokrattavana kansituoleja. Meihin vaikutuksen teki St James’s Parkin kauneus ja rauha, lämpimän sään houkuttelemasta ihmismäärästä riippumatta.

Kaupunkimatkoilla ravintolan valinta tuottaa aina päänvaivaa. Nyt vahvistui jo muilta matkoilta tuttu viisaus: kannattaa välttää syöttölöitä turistisilla alueilla ja valita jotain pientä ja tunnelmallista hiukan syrjemmällä.
Majoitusvaihtoehtoja on kaiken hintaisia, vaikka keskeisimmillä alueilla yöpyminen on aina melko kallista. Epähuomiossa omaa majoitustamme varatessa unohdin lähettää vastaanottoon viestin, että tarvitsemme hiljaisen huoneen. Osa lomasta menikin unettomuuden vallassa, kun osuimme levottomaan kerrokseen.
Lontoo tietysti tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia, jos oleskelu on riittävän pitkä. Yhteen matkajuttuun ei saa mahtumaan paljoa, sillä Lontoossa voi tehdä mitä tahansa ja mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Vinkkejä matkan suunnittelun aloitukseen:
Liikkuminen: Oyster card -kortilla paikallisliikenteessä alennettuun hintaan https://tfl.gov.uk/travel-information/visiting-london/visitor-oyster-card
Opastettuja kävelyjä: esim. Free Tours by Foot
Shoppailu: tietoa verkosta esim. https://fi.hotels.com/go/englanti/lontoon-parhaat-ostoskeskukset; Oxford Street, Regent Street, Long Acre (pienemmässä mittakaavassa)
Teatteri: verkosta ajantasaisesti esim. https://www.visitlondon.com/things-to-do/whats-on/theatre Vaihtoehtoja: https://offwestend.com/
Kuvat Saara Hiltunen
Comments