Suomen yleisradio YLE aloitti ilokseni keväällä 2023 kampanjan, jossa suomalaisia kannustettiin keräämään miljoona roskapussia arkisilla reiteillään. Kerätyt roskapussit kirjattiin kampanjan verkkosivulle (https://yle.fi/aihe/a/20-10004613).
Aivan näin suureen roskapussukoiden määrään kampanja ei yltänyt, mutta yli 200 000 kerättyä roskapussia osoittaa kuitenkin, että ihmiset ovat valmiita toimimaan yhteisen ympäristön hyväksi myös ilman muuta korvausta kuin yhteisön kiitos ja oma hyvä mieli.
Euroopassa on maita, joissa roskaaminen näyttää olevan vielä täysin hyväksyttävää. Mutta myös kotimaassani paikallisilla "roskakulttuureilla" on isoja eroja. Espoossa alue, josta muutin jokin aika sitten, roskaantui jatkuvasti uudestaan, vaikka kiersin usein ystäväni kanssa ja yksinkin roskapihtien ja muovipussin kanssa poimimassa reitiltäni tietyt häiritsevimmät pätkät siistiksi. Sen sijaan uusi kotiseutuni on niin siisti, etten koe tarvetta roskienkeräilykävelyille.
Miksi sitten jotkin alueet varsin siisitissä maassa kuten Suomi eroavat näin suuresti roskaamisen suhteen? Oma arvioni on, että roskaisimpia alueita ovat ne, joilla liikkuu paljon erilaisia ihmisiä ja joilla muuttolikke on suurta. Ihminen näyttää surutta roskaavan paikkoja, jotka eivät tunnu omilta kotinurkilta. Sen sijaan alueet, joihin juurrutaan, pidetään siistimpinä. Toisaalta olen matkaillut paikoissa, joissa paikalliset itse eivät näytä tiedostavan ympäristöriskejä.
Roskaamisen vähentäminen edellyttää huomattavasti nykyistä vahvempaa valistusta yhteiskunnan taholta eri maissa. Erityisesti maissa, joissa roskien heittämistä ympäristöön ei perinteisesti ole pidetty ongelmana, asialla on jo kiire. Mutta myös puhtaudestaan tunnetuissa maissa tarvitaan jatkuvaa tiedotusta.
Tehokas tapa olisi lisätä ympäristövalistusta kouluissa kaikissa maissa. Myös YLE:n Miljoona roskapussia -kampanja osoitti tiedotuksen tehon aikuisten keskuudessa. Tarvittaessa roskaaminen tulisi myös sanktioida nykyistä vahvemmin.
Nopein tapa ympäristön siistimiseksi olisivat kuitenkin hauskat ja yhteisöllisyyttä lisäävät kampanjat. Ainakin itse lähtisin mielelläni matkalle, jossa tietty, vaikka lyhytkin, aika vietettäisiin paikallisten tai matkailijaryhmän kanssa jonkin alueen roskia keräten. Loppuun kuuluu tietenkin mukava illanvietto yhdessä. Toivottavasti jossakin päin todella totetutetaan tämä rohkea ja ympäristöä hellivä idea.
Teksti Anne Räisänen
Kuva Pixabay
Comentários